Assilvestrem l’alimentació per adaptar-nos al canvi climàtic 

Integrar plantes silvestres comestibles en el nostre sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurants Sostenibles, hem dut a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d’aquestes espècies vegetals oblidades a Barcelona.

Fuente: Col·lectiu Eixarcolant

“Al nostre voltant trobem moltes espècies de plantes silvestres comestibles que rarament són consumides avui en dia. Per la seva composició nutricional i perfil sensorial, presenten un alt potencial gastronòmic. En molts casos, aquestes plantes han estat tradicionalment utilitzades a la cuina, però el coneixement sobre com identificar-les, collir-les i cuinar-les, sovint s’ha perdut o oblidat en les últimes generacions”.

Col·lectiu Eixarcolant, Tarpuna i Restaurants Sostenibles, promotores del projecte col·laboratiu “Assilvestrem l’alimentació a Barcelona” desenvolupat amb el suport de les Pla Clima 2022.

 

La integració de plantes silvestres comestibles en el nostre sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Amb aquest propòsit, l’agrupació d’aquestes tres entitats va engegar el projecte que ha permès fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d’aquests vegetals a Barcelona mitjançant un conjunt d’activitats pràctiques, demostratives i divulgatives dirigides a agents clau: horts comunitaris, grups de consum, mercats de pagès i restauradors.

Assilvestrem l’alimentació als restaurants de Barcelona

El projecte enfocat al sector de la restauració s’ha desenvolupat en tres fases:

  • Diagnosi sobre el coneixement i ús actual de plantes silvestres comestibles per part del sector de la restauració a Barcelona: d’enquestes a xefs i cuiners de restaurants de la ciutat de Barcelona. Accés a l’informe amb els resultats: informe enquestes.
  • Sessions formatives: s’han dut a terme 5 sessions formatives
    • Sessió introductòria sobre plantes silvestres comestible: sessió en línia en què es va parlar de plantes silvestres comestibles i les seves característiques organolèptiques, així com es van esmentar aquelles plantes que es poden trobar als voltants de Barcelona.
    • Sessions pràctiques: Es van organitzar un total de 4 tallers pràctics, 2 per a receptes salades i 2 per a receptes dolces.
      • Els tallers de cuina salada es van organitzar a l’hort urbà que gestiona Tarpuna a l’hort del Mercat de la Vall d’Hebron. Aquests tallers es van dividir en dues parts: minitour a l’hort, amb l’objectiu que els participants veiessin les plantes completes i recollir-ne algunes per poder-les tastar sense manipular; i una segona part on es van elaborar receptes salades senzilles, diferents salses i sucs, amb l’objectiu de degustar i comparar les diferents característiques organolèptiques que pot aportar cada planta als plats.
      • Els tallers de cuina dolça es van organitzar a l’aula de cuina del centre cívic de Barceloneta. Aquests van consistir en l’elaboració de diferents receptes que permetessin veure els diversos usos en cuina dolça, entre les elaboracions: tortitas, paparajotes, cruixents de xocolata, flors cristal·litzades, tòfones i gelats.
  • Acompanyaments personalitzats a 6 restauradors a la incorporació de receptes de plantes silvestres a la carta: per tal de promoure la seva incorporació a les propostes gastronòmiques dels restaurants, es va organitzar la Setmana Gastronòmica de les Plantes Silvestres al restaurants de Barcelona.

Arran d’aquesta setmana i els tallers s’ha dissenyat un receptari, per tal de donar a conèixer les diferents possibilitats de les plantes i que tant restaurants com el públic en general puguin fer-les a casa seva. Receptari